torstai 29. elokuuta 2013

Tiilipalapeli keskiajalta

Hiljaisuus blogissa kertoo kiireistä työn parissa. Aboa Vetuksen tämän kesän kaivaukset päättyivät pari viikkoa sitten, mutta se ei tarkoita että työ olisi ohi. Nyt on viimeiset löydöt pomittu seulasta ja pesty, ja olen ahkeroinut löytöluettelon ja kaivauskertomuksen parissa. Nyt kun vielä kollegani Kim vapautui palveluksestaan, jää minulle ja kaivausjohtajalle puuhasteltavaa entistä enemmän.

Löytöjen lajittelun lomassa ehtii tehdä uusiakin, ja nyt sain ratkoa vähemmillekin älynlahjoille sopivan kahden palan palapelin. Viime vuoden kaivauskertomusta selaillessani tajusin, että erään vuosi sitten löytyneen tiilen murtuma myötäilee tänä vuonna löydettyä. Kaivoin tiilen varastosta, ja tadaa!


Kuten olen kirjoitellut, on kaivauksella tullut vastaan paitsi tassunjäljellisiä, myös merkattuja tiiliä. Viime vuoden kummastuksen aihe olivat kaksi roomalaisella numerolla VII merkattua tiiltä, joita kummasteltiin kansainvälistenkin tiilitutkijoiden voimin. Markus Hiekkanen ehdotti jo ennen kaivausten jatkumista tänä vuonna, että kyseessä olisi numeron sijaan kirves. Olin vähän skeptinen, koska paremmin säilyneessä tiilessä V:n viivat eivät näyttäneet jatkuvan murtumapintaan asti. Mutta väärässä olin!

Toisin sanoen kellarissa on ainakin kaksi tiiltä, joihin tiilen tekijä on kuutisensataa vuotta sitten raapustanut merkkinään kirveen terän. Merkki on ollut muillakin tiilimaakareilla käytössä, ja esimerkiksi Hämeen linnan kokoelmassa on hauska tiili, jota vasten joku on painanut ihan oikean kirveen.

Päivän opetus: viisaampiaan ei pidä epäillä.

9 kommenttia:

  1. No nyt ollaan jännän äärellä! :-)

    VastaaPoista
  2. Siis onko se niin, että terä on ylöspäin?

    VastaaPoista
  3. Eikös terä ole vasemmalle? Varsi pystyssä oikealla.

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti tämä palapeli käy myös kuva-arvoituksesta. :) Mutta Kari on tosiaan oikeassa, terä on vasemmalla ja varsi oikealla. Kirves on kutakuinkin tämän mallinen työkirves.

    VastaaPoista
  5. Minusta se voi olla myös muurauskauha. Kirveet olivat usein leveitä ja muurauskauha taas terävä.

    VastaaPoista
  6. Lähtökohta pitäisi olla, että viisaampiakin pitää aina epäillä.

    VastaaPoista
  7. Katri: muurauslasta oltaisiin keskiajalla kuvattu eri tavalla, ks. esim. täällä. Tämä tiilessä kuvattu kirves on leveää keskiaikaista tyyppiä; teräosa on kuvassa vasemmalla.

    Janne: Olet ehdottoman oikeassa! Mutta ehkä epäillä ei pidä vain epäilyn itsensä takia, vaan hyvästä syystä. Tässä tapauksessa meni koko epäily hukkaan.

    VastaaPoista
  8. Hei, minulle tulee "leimasta" mieleen kuokka. Mitä sanotte?

    -Mikael R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni jossakin primitiivisessä suomalaisessa keskiaikaisessa kirkkomaalauksessa on P. Olavin käteen kuvattu tismalleen samanlainen kirves, joten taipuisin kuitenkin edelleen sen kannalle. Myös se, että kirves on suositun pyhimyksen attribuutti, tekee siitä mielenkiintoisen symbolin. Mutta ehkei kuokkakaan mahdoton ajatus ole? Koitin vähän googlailla keskiaikaisia kuvia kuokasta, mutta kohdalle ei osunut ihan tuollaista esitystapaa.

      Poista