Kirjoittajasta

Kuva: Jari Nieminen

Terve!

Olen Ilari Aalto, hämeenlinnalaissyntyinen, nykyään raisiolainen arkeologi ja tietokirjailija. Työskentelen arkeologina turkulaisessa Aboa Vetus Ars Nova -museossa, ja teen samaan aikaan Turun yliopistossa väitöstutkimusta keskiaikaisista tiilentekijämerkeistä suomalaisissa kirkoissa.

Erityisiä arkeologisia mielenkiinnonkohteitani ovat keskiaika ja myöhäinen rautakausi, kuppikivet ja miekanhiontakivet, yleisöarkeologia ja egyptologia. Olen kiinnostunut myös laajemmin kulttuuriperinnöstä, sen suojelusta, ymmärämisestä ja välittämisestä laajemmalle yleisölle. Tieteellisiin julkaisuihini voit tutustua täällä. Olen myös innokas wikipedisti. Muilta puuhilta ylijäävällä ajalla kirjoitan tietokirjoa, hoidan puutarhaa ja remontoin rintamamiestaloa.

Kirjoja arkeologiasta ja keskiajasta

Kirjoitan vaimoni, kuvataiteilija Elina Helkalan kanssa tietokirjoja arkeologiasta ja historiasta. Tähän mennessä ovat ilmestyneet:


Olen lisäksi ollut kanssakirjoittajana Valo askeleillani: pyhiinvaelluksella Suomessa -kirjassa (Kirjapaja 2022) kirjoittanut Suomea koskevat luvut kirjaan Aikamatkaajan opas historiaan (Atena, 2016).

Blogit

Mullan alta -blogin lisäksi kirjoitan kahta muutakin blogia, egyptologiaa käsittelevää Musta maa -blogia sekä keskiajan Pohjolan oppinutta kulttuuria käsittelevää Maisterin mietteet -blogia. Vierailen myös säännöllisesti kirjoittajana erilaisia arkeologisia aiheita käsittelevässä Kalmistopiiri-verkkojulkaisussa.


5 kommenttia:

 1. Hei Ilari

  Ja onnittelut tiedonjulkistamispalkinnosta Sinulle ja myös Elinalle. Olen Lounais-Suomen tietokirjailijoiden aluevastaava ja haluaisin saada teidät esiintymään marraskuun lopulla tietokirjailijoiden jäsentapaamiseen Turussa (Ravintola Koulu). Ajatuksena olisi, että saisimme kuulla, miten kovasta faktasta tehdään fiktiota tai faktiota, lähinnä palkitun kirjan kautta. Joko niin, että kertoisitte yhdessä, miten kirja syntyi tai sitten niin, että haastattelisin teitä ja sitä kautta saisimme saman informaation esille. Maksamme esiintymisestä+ iltapala. Uskoisin, että noin 24.11. voisi olla sopiva päivä. Jos asia kiinnostaa, voinet(te) esittää sopivaa päivää noilla seutuvilla. Kyse on siis iltatapahtumasta klo 18.00- . Paikalle tulee noin 40-50 tietokirjailijaa. Vastaustasi ja vastaustanne kohtalaisen pian odotellen LS (allekirj)

  --
  Lassi Saressalo
  fil. tri, dosentti, tietokirjailija, kriitikko.
  Rauhankatu 8 a A 10, 20100 Turku
  050 590 2210

  VastaaPoista
 2. Hei. Iskit kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olen lähes epätoivoisena yrittänyt selvittää Laitilan Kodjalan kylän Lukkalanmäellä olleen kirkon historiaa. Se on faktaa, että paikalla on ollut katolinen kirkko/kappeli ja sen viinikellari on edelleen olemassa - miten kuten, mutta kuitenkin. Olen täysin harrastelija ( maantieteilijä/ ex-journalisti), mutta asiasta pitäisi jotain saada enemmän irti. Museologit, arkeologit, historioitsijat ja ties mikä muu porukka on ollut avuliasta yrittäessäni selvittää tämän kirkon historiaa, mutta paljon vielä palasia puuttuu. Nyt on pyyntöni, saatatko olla tukenani mysteerin ratkomisessa. Niin, kirkon perustamisajasta ei ole harmainta aavistusta, mutta se hylättiin noin 1550.

  VastaaPoista
 3. Hei. Opiskelen suomea (minun äidinkieli on englanti, anteeks että en kirjoita suomeks niin hyvin kuin suomalaiset vielä). Katsoin sinun kirja "Matkaopas keskiajan Suomeen". Ostin sitä Helsingissä ja en voi lopettaa lukea koska se on niin mielenkiintoinen (mulla on kirja "Time travellers guide to Medieval England). Haluan sanoa että toivon lukea lisää sinulta ja pidän tästä blog myös.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Unknown! Kiitos, on mukava kuulla että pidit kirjastani. Yritän kirjoittaa lisää. :) Kirjoitat muuten erittäin hyvin suomea.

   Poista
 4. Terve Ilari

  Haluaisin mielellään saad ayhteyttä sinuun / teihin koska haluaisin keskustella mahdollisesta yhteistyöstä kanssanne koskien suomen muinaishistoriaa & löytöjä eri "formaattiin"

  Terv Kim Sirkka (Kim.sirkka@gmail.com) 040 6688711

  VastaaPoista