Mitä arkeologia on?

Arkeologia on ihmisten aineellista menneisyyttä tutkiva tiede, jonka nimi tulee kreikan sanoista arkhaios (muinainen) ja logos (tieto, tiede): kyse on siis muinaistiedosta. Toisin kuin monet ajattelevat, arkeologit eivät tutki dinosauruksia, jotka ovat paleontologien alaa.

Arkeologinen kaivaus on arkeologien tärkein tapa hankkia
tietoa menneisyyden aineellisesta kulttuurista ja
ennen meitä eläneistä ihmisistä. Kuvassa on viikinkiaikaisen
asuinpaikan kaivauksia Pirkkalan Tursiannotkossa.
Kuva: Saana Säilynoja/Tampereen museot.
CC BY 4.0.

Arkeologia on oikeastaan joukko tieteitä, jotka tutkivat aineellista menneisyyttä eri näkökulmista: esimerkiksi meriarkeologia tutkii vedenalaisia muinaisjäännöksiä, konfliktiarkeologia on keskittynyt väkivallan arkeologiaan, egyptologia tutkii muinaiseen Egyptiin liittyviä ilmiöitä ja historiallisen ajan arkeologia keskittyy tutkimaan aikaa, jolta on myös kirjallisia lähteitä. Eri arkeologioita yhdistää materiaalinen näkökulma, ja arkeologista tutkimusta voikin verrata rikospaikkatutkimukseen, jossa yritetään kerätä kaikki mahdolliset johtolangat rikoksen ratkaisemiseksi.

Meriarkeologit tutkivat vedenlaisia kohteita, kuten laivanhylkyjä.
Kuvassa arkeologi dokumentoi vuonna 1789 Inkoon
edustalle uponnutta venäläistä sotalaivaa. Suomen rannikko on
täynnä laivanhylkyjä, jotka säilyvät hyvin Itämeren
kylmissä olosuhteissa. Kuva: Minna Koivikko/Museovirasto.
CC BY 4.0
.

Arkeologian keskeisin kysymys on, miten ja miksi menneisyyden ihmisyhteisöt ovat muuttuneet aikojen saatossa. Tähän kysymykseen tutkimus vastaa esittämällä perusteltuja tulkintoja menneisyydestä tähän päivään asti säilyneistä ilmiöistä. Useimmat yhdistävät arkeologian tutkimuskaivauksiin, mutta tiede pitää sisällään paljon muutakin. Alla olevalla videolla kerron lyhyesti, minkälaista arkeologinen tutkimus on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti