Kaivausalue kaivauksen alussa toukokuussa. Edellisenä vuonna paljastettu kivitalon raunio oli peitetty talven ajaksi soralla. Kuva: Ilari Aalto. |
Sama näkymä kaivauksen lopulla. Sora ja kymmeniä kuutioita täyttömaata saatiin poistettua reippaalla lapioimisella. Kuva: Ilari Aalto. |
Forsteenin kivitalon kellari vuoden 2018 kaivauksen lopussa. Kuva: Ilari Aalto. |
Sama näkymä vuoden 2019 kaivauksen lopussa. Kesän aikana purimme osan umpeenmuuratusta oviaukosta ja saimme sen paikalle hienon portaikon. Kuva: Ilari Aalto. |
Nyt olemme aloittaneet kaivauksen jälkityöt, ja syksyn aikana kesän löytöaineisto, mittausdata ja havainnot jalostuvat kaivausraportiksi. Voin kuitenkin paljastaa jo joitakin alustavia tuloksiamme:
1. Tontilla 1800-luvun puolivälistä asuneen Rettigin suvun aikaisen puutarhan rakenteet olivat säilyneet odotettua paremmin. Puutarhassa on ollut kaksi eriaikaista puutarhakujakerrosta, joista toinen ajoittuu 1870-luvulle ja toinen luultavasti 1900-luvun alkupuolelle, ehkä Rettigin palatsin rakentamisen aikaan 1928.
2. Niin sanotussa Forsteenin kivitalossa on ainakin kolme rakennusvaihetta. Vanhin, harmaakivestä muurattu osa on todennäköisesti 1400-luvun alusta tai puolivälistä. Tarkemmin voidaan ajoittaa tiilestä tehty koillislaajennus, johon kuuluu kujalle johtanut portaikko. Tiilestä muurattu osa ajoittuu 1400-luvun loppuun tai 1500-luvun taitteeseen. Mahdollisesti samaan aikaan kellaritila on jaettu pienempiin osiin tiilestä muuratulla väliseinällä.
Myöhemmin taloa on levennetty luoteeseen kohti Aurajokea kivijalalla, jossa ei ole kellaria. Laajennusosa ei ole koko talon seinän pituinen, vaan se jättää talon pohjoispäätyyn muutaman metrin pituisen nurkan, jossa oli ennen Turun paloa puinen liiteri. Lisäosa on rakennettu mahdollisesti 1700-luvulla, kun vanhaa ja pahasti painunutta kivitaloa on uudistettu muutenkin. Ilmeisesti samaan aikaan keskiaikaiset ylemmät kerrokset on purettu ja korvattu uusilla, mutta vanha kellari on säilynyt käytössä. Loppuaikana kellari on ollut hyvin pimeä, koska ympäröivien katujen korottamisen jälkeen kellarin valoaukot ja viereiseltä kujalta kellariin johtanut ovi on muurattu umpeen.
3. Kellarissa on säilytetty ennen Turun 1827 paloa viini-, olut- ja kivennäisvesipulloja. Niiden sirpaleet olivat ainoita esineitä, joita kellarin lattiakivien lomasta löytyi.
4. Turun palo on levinnyt luultavasti kivitalon kerrokset yhdistäneen portaikon kautta keskimmäiseen kellariin, jonka seinät olivat nokiset ja jonka lattialla oli kerros palojätettä. Tällaisia jälkiä ei ollut naapurikellarissa, joka näyttää siis säästyneen palolta.
5. Tontin taloissa on ollut ennen paloa lohenpunainen ulkorappaus.
Källarenin talon ulkoseinää, jossa näkyy jälkiä lohenpunaisesta rappauksesta. Seinän juuressa oleva valkoinen maa on Turun 1827 palon tuhkaa. Kuva: Ilari Aalto. |
Lopuksi vielä suuri kiitos meitä kesän aikaan auttaneelle innokkaalle vapaaehtoisjoukolle, heinäkuun yleisökaivajille, kesäkoulujen kaivajille ja kaikille parilletuhannelle ihmisille, jotka ovat kesän aikana tulleet katsomaan kaivausta ja juttelemaan arkeologeille!
Hienoa duunia!
VastaaPoistaOlisiko mahdollista saada jossain vaiheessa rekonstruktiopiirustusta noista taloista jotta saisi käsityksen minkälaisia ne ovat aikoinaan olleet?
Niin kuin "Time team":issa! :-)
Toistan kysymykseni, teettekö te näistä rekonstruktioita tai saisiko linkin jossa on samantyylisiä rakennuksia kuin mitä Turussa on aikanaan ollut?
PoistaMikä rakennustyyli siellä on ollut käytössä eri aikoina?
Suuresti kiinnostaisi saada joku käsitys siitä minkälainen Turkulainen katunäkymä on ennen ollut..
Onko esim. yhteneväisyyttä nykyiseen Stokiksen vanhaankaupunkiin..?
Very nice post. Thanks for sharing with us.
VastaaPoista