perjantai 23. elokuuta 2019

Kaivauksen loppukiri ja uusi seinä

Aboa Vetus & Ars Novan kaivauksilla on käynnissä lopun ajat, sillä kaivaus päättyy elokuun lopussa. Keskitymme tällä hetkellä tyhjentämään niin sanottua Forsteenin kivitalon kellaria, joka on rakennettu ainakin kahdessa vaiheessa 1400-luvulla.

Toissa viikolla paljastui, että kaivammekin yhden sijasta kahta kellaria. Maan alta alkoi nimittäin paljastua tiilestä muurattu seinä, joka jakaa kellaritilan kahtia. Seinän keskellä on oviaukko, josta on kuljettu kellareiden välillä.

Seinä alkaa paljastua (kuvan vasemmalla puolella). Kuva: Ilari Aalto.
Seinää näkyy hieman enemmän. Kuva: Ilari Aalto.
Seinä on kokonaan esillä. Kuva: Ilari Aalto.

Tiesimme toki vuoden 1826 palovakuutuksesta, että kaivamassamme kivitalossa on kolme holvattua kellaria, mutta emme tienneet niiden mitoista mitään. Nyt kun seinää on saatu enemmän esiin, näyttää siltä, että se on rakennettu keskiajalla. Seinä on tehty munkkilimityksellä, joka on jäänyt pois käytöstä 1500-luvulla.

Uusi seinä muistuttaa myös kellarin aiemmin löytynyttä halssia, joka on myös muurattu keskiajalla tiilestä. Ehkäpä väliseinä ja kellarin koillispään tiililaajennusosa on rakennettu samaan aikaan joskus 1400-luvun puolivälissä tai jälkipuolella.

Kaivettaessa seinän oviaukosta löytyi kolme haljakasta, siis puoliksi halkaistua hirttä. Ne ovat varmaankin ylemmän kerroksen lattian kannatinpalkkeja, jotka ovat talon purkamisen yhteydessä pudonneet kellariin. Turun palon aikaan 1827 kellarin päällä on ollut kaksi kerrosta.

Oviaukosta törrötti hirrenpätkiä, varmaankin ylemmän kerroksen lattiasta.
Kuva: Ilari Aalto.
Seinän nurkasta paljastui neliskulmainen kolo, josta löytyi kahden vihreän lasipullon kappaleita. Ehkä kolo on ollut sopiva paikka säilyttää piilopulloa?

1 kommentti: