Keetterinmäki näkyy kuvassa suoraan edessä. Kuva: Ilari Aalto. |
Turun ja Kaarinan rajalla Aurajokilaaksossa sijaitsee Keetterinmäki, joka ei välttämättä kiinnitä suuremmin ohikulkijan huomiota. Ehkä kannattaisi, koska mäki ympäristöineen pitää sisällään runsaasti historiaa. Mittarin hieman laskettua päivän pahimmista hellelukemista päätin tehdä sinne pyöräretken ja koska jaettu ilo on paras ilo, kirjoitan siitä tänne.
Keetterinmäki sijaitsee aivan Ravattulan Ristimäen lähellä, Turun ohikulkutien pohjoispuolella. Kuva: Ilari Aalto. |
Keetterinmäki (tai Kietterinmäki, kuten kohde on maastokartassa) sijaitsee Turun ohikulkutien varressa, vain puolen kilometrin päässä Ravattulan Ristimäen kirkonpaikalta. Paikalla vierailun voi hyvin yhdistää käyntiin Ravattulan alueen muilla muinaisjäännöksillä, ja Ristimäeltä Keetterinmäelle pääsee kätevästi ohikulkutien ylittävää siltaa pitkin. Mäki on ilmeisesti saanut nimensä sen juurella 1800-luvulla asuneesta Michel Tjäderistä, jonka nimen paikalliset väänsivät turkulaiseen suuhun sopivaan muotoon Kietteriksi.
Keetterinmäellä sijaitsee useampia pronssi- ja rautakautisia muinaisjäännöksiä. Aivan mäen laella on kaksi pronssikautista hautaröykkiötä eli hiidenkiuasta. Niistä läntisempi on pahasti hajotettu ja kasvaa nuorta kuusikkoa, mutta läntinen ja parempikuntoinen röykkiö hahmottuu paljon selvemmin. Turun yliopiston arkeologit tutkivat sen vuonna 1979, ja röykkiö on rekonstruoitu kaivauksen jälkeen.
Keetterinmäen läntinen, paremmin säilynyt röykkiö. Kuva: Ilari Aalto. |
Keetterinmäen kalliosta silmään osui luonnon omaa taidetta. Kuva: Ilari Aalto. |
Keetterinmäen läntinen röykkiö ei ole Suomen näyttävin hiidenkiuas eikä paikalta aukea puuston takia sellaista näkymää kuin pronssikaudella, jolloin röykkiö on rakennettu näkyvälle paikalle merenlahden vieressä kohonneelle mäelle. Röykkiö on kuitenkin sympaattinen jäännös ehkä 3000 vuoden takaa. Kaivausten perusteella röykkiöön on haudattu kolmen vainajan poltetut luut.
Hiidenkiukaiden menneestä loistosta on vaikea saada käsitystä, koska niiden kivet on tehokkaasti kierrätetty. Röykkiöistä vietyjä kiviä ei tarvitse etsiä kaukaa, koska aivan niiden vieressä kulkee kivistä tehty vanhan aidan pohja. Aita on merkannut Haagan kartanon ja Ravattulan kylän rajaa.
Aidan tolppien perustuksia, joihin röykkiöiden kiviä on kierrätetty. Kuva: Ilari Aalto. |
Laskeuduin Keetterinmäeltä vanhaa kulku-uraa, josta löytyi vuonna 2014 metallinilmaisimella viikinkiaikainen hopearaha-aarre. Aarre on erikoinen: 26 hopearahaa oli levinnyt 7 metrin matkalle metsätien varteen. Nuorimmat kolikot on lyöty vuoden 1036 jälkeen, joten rahat ovat päätyneet maahan varmaankin joskus 1000-luvulla. Minun korvaani kuulostaa siltä, että rahat olisivat pudonneet maahan kiireessä. On kutkuttavaa kuvitella, mitä paikalla olisi voinut tapahtua tuhat vuotta sitten. Joka tapauksessa löytö viittaa siihen, että sama kulku-ura on ollut käytössä jo rautakaudella.
Polku, jonka varresta löytyi 26 viikinkiaikaista hopearahaa vuonna 2014. Kuva: Ilari Aalto. |
Suutelan kuppikallio on aivan pellon vieressä. Kuva: Ilari Aalto. |
Kuppikivi kielomeren keskellä. Kuva: Ilari Aalto. |
Suutelan hautaröykkiö. Kuva: Ilari Aalto. |
Lopuksi vielä kuva kauniista mäkitervakoista (Viscaria vulgaris), joita Keetterinmäen juuressa kasvoi runsaasti. Mäkitervakko on arkeologinen indikaattorikasvi, jota kasvaa usein rautakautisen asutuksen alueella.
Mäkitervakkoa Keetterinmäen juurella. Kuva: Ilari Aalto. |
Tervehdys
VastaaPoistaIhmetelin miksi isoäitini (1907-2010) puhui Ravattulassa Keeterinmäellä asuneesta Keeterin pappasta. Lapset kävivät uimassa Aurajoen hiekkasärkälle jne. Keetterin pappa oli hänen puolisonsa isoisä. Epäilytti miten Tjeder/Tjäder (jne miten kirkon kirjuri nyt sattui nimen kirjoittamaan) vääntyi Keeteriksi. Olin hieman epäilevä, kunnes löysin lehtiartikkelin vuodelta 13.3.1907 Uusi Aura no 69 s4, jossa varmistuit, että Keeteri oli sama kun Tjäder. Michel Tjäder (1941-1912)
Terveisin Kimmo Metso
Korjataan vielä päivämäärä. Eli 23.3.1907 lehdessä.
VastaaPoista