keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Tiiliä ja tarkentuvia ajoituksia

Aboa Vetus & Ars Nova -museon kesän kaivauksen yksi tarkoitus on ollut tarkentaa, milloin tutkimamme kivitalo on rakennettu. Viime kesänä selvisi jo, että kellarin vanhimmat osat ovat keskiajalta, mutta vasta eilen saimme tarkempaa tietoa ajoituksesta.

Saimme vapaaehtoistemme voimin tiistaina kaivettua tutkimamme kellarin itänurkan tyhjäksi purkujätteestä, ja sen alta paljastui hyvässä kunnossa säilynyt tiiliseinä.

Kellarin nurkka ennen kaivamista esiin. Kuva: Ilari Aalto.
 
Kellarin nurkka esiin kaivettuna. Vasemmalla on seinäkomero, jossa on
valeampiaispesä. Oikealla on umpeenmuurattu ikkuna. Kuva: Ilari Aalto.

Yllä olevasta kuvasta näkyy, että oikealla kellarin seinä on kokonaan harmaakiveä, mutta vasemmalla materiaali vaihtuu tiileksi. Kellaria on siis joskus laajennettu tiilimuuratulla osalla, ja koska tiilet on ladottu munkkilimityksellä, se on tapahtunut joskus keskiajalla.

Tämä oli sinänsä jo vanha uutinen, koska huomasimme laajennuksen jo viime kesänä. Nyt saimme kuitenkin mahdollisuuden tarkentaa ajoitusta onnekkaan löydön avulla. Kellarin nurkassa oli kappale hajonnutta tynnyriholvia. Kun poistimme sen, löysimme yhdestä sen tiilestä tiilentekijän merkin, vinoristin.
 
Vinoristi, tiilentekijän merkki. Kuva: Ilari Aalto.

Vinoristi on niin yksinkertainen merkki, että se ei välttämättä ollut vain yhden tiilimestarin käytössä. Samalla merkillä varustettuja tiiliä on kuitenkin Turun tuomiokirkon 1400-luvun jälkipuolella muuratuissa osissa, Kuusiston piispanlinnassa ja erään toisen Aboa Vetus & Ars Novan kivitalon raunion 1400-luvun loppuun ajoittuvassa kattoholvissa.

Jos leikitellään ajatuksella että kyseessä olisi sama tekijä, merkki ajoittaisi tiiliholvin ja siis koko kellarin tiililaajennuksen 1400-luvun jälkipuolelle. Tämä taas tarkoittaa, että kellarin vanhempi, harmaakivinen osa on vieläkin vanhempi, ehkä 1400-luvun alusta. Siihen saadaan varmuus vain kaivamalla ajoitusnäyte seinän alla olevasta hirsiarinasta.

Joka tapauksessa tiilentekijän merkki oli mukava löytö, ja viittaa vahvasti 1400-luvulle. Olemme jo kaksi kesää syynänneet kaikki tiilet tarkkaan merkkien varalta, mutta nyt sellainen tuli vihdoinkin vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti