Jos vähän kärjistetään, niin perinteisen arkeologian luoma kuva menneisyyden ihmisestä on ollut materialistinen, rationaalinen, maallistunut, patriarkaalinen, heteroseksuaalinen, yksiavioinen ja niin edelleen. Käytännössä menneisyys on nähty melkein modernina länsimaisena yhteiskunta[na]. Sitä asuttivat melkein länsimaisesti ajattelevat ihmiset, jotka vain pukeutuivat eri tavalla ja käyttivät alkeellisempaa teknologiaa kuin me.
– Antti Lahelma Ylen artikkelissa Koreilu ja seksileikit olivat tuttuja jo luolassa – vaikka arkeologi näkisi esineet uskonnollisina
Samaan aikaan Yle julkaisi myös artikkelin Mitä arkeologi päättelisi sinusta tai minusta?
"Jos vähän kärjistetään, niin perinteisen arkeologian luoma kuva menneisyyden ihmisestä on ollut materialistinen, rationaalinen, maallistunut, patriarkaalinen, heteroseksuaalinen, yksiavioinen ja niin edelleen. "
VastaaPoistaHarvoin lukee mitään mistä voi rehellisesti olla aivan vastakkaista mieltä. Arkeologia ja historia molemmat maalailevat kuvaa uskonnollisesta ja tietämättömästä, taikauskoisesta ihmisestä, joka on ollut seksuaalisesti hillitön, biseksuaalinen ja harjoittanut lapsiseksiä. Patriarkaalisuuden liioitteleminen voi olla totta - tosin modernien käsitteiden vieminen taaksepäin saattaa olla heikosti hyödyllistä.
Lahelma tosiaan kärjistää kovalla kädellä. Uskoakseni kummankinlaista yksinkertaistamista tapahtuu, eikä se oli aina edes tietoisia valintoja. Arkeologien vakiokommentteihin mediassa kuuluu, että "oikeastaan ihmiset olivat ennen aivan kuten me", tai toisin päin "menneisyydessä ihmiset olivat aivan erilaisia kuin me". Kumpikin yleistys on jossain määrin totta.
VastaaPoistaLahelman mainitsemat lähtökohdat ovat hyvin usei arkeologisen tutkimuksen ongelma, kun menneisyyttä katsotaan oman arvomaailmamme läpi. Sen sijaan populaarikuvastoissa yleensä riehakkaimmat näkemykset lyövät yleensä läpi. Menneisyys on joka tapauksessa toista maata, mutta historiatieteiden haaste on selvittää, millaista se toiseus itse asiassa oli.