perjantai 23. lokakuuta 2009

Välimeri paljastaa vanhoja tarinoita

pavlopetri.jpg
kuva: imageshack

Lähellä Neopolista, Kreikassa, 3-4 metrin syvyydessä meren alla lepää Pavlopetrin pronssikautinen kaupunki. Ikää sillä on viitisentuhatta vuotta.
Maailman vanhin (tunnettu) uponnut kaupunki löydettiin vuonna 1967 mutta vasta tänä keväänä siellä on aloitettu laajamittaiset arkeologiset tutkimukset.

Ja aivan oikeaan aikaan.

Muinainen kaupunki on lähellä turistien suosimaa lomarantaa, ja sitä uhkaavat niin laivojen ankkurit, liian innokkaat sukeltajat kuin Välimeren saasteet ja pieneliötkin.
Kaivauksista vastaa kansainvälinen joukko arkeologeja ja heidän käytössään on aivan uutta, alun perin armeijan ja öljy-yhtiöiden käyttöön tarkoitettua merenalaista teknologiaa. BBC:n mukaan Nottinghamilaista kaivausryhmää alueella johtanut tohtori Jon Henderson sanoi tutkimuksen ylittäneen kaikki odotukset: "Tämä kohde on ainutlaatuinen siitä että meillä on lähes täydellinen kaupunkikaava, pääkatu ja asuinrakennukset, pihapiirit, kiveen hakatut haudat ja ilmeisesti uskonnolliset rakennukset selkeästi näkyvissä merenpohjassa."

Koska uponnutta kaupunkia ei ole asutettu myöhemmin uudelleen, se on täydellinen aikakapseli josta saadaan varmasti paljon uutta tietoa pronssikauden kreikkalaisista. Pronssikauden loppupuolella Kreikassa vallitsi mykeneläinen kulttuuri (1680-1180 eaa.), jonka aikaan sijoittuvat mm. Homeroksen kuvailemat Troijan sota ja Odysseuksen harharetket.

Koska Pavlopetri aikanaan oli satamakaupunki, odottavat arkeologit sen paljastavan uutta tärkeää tietoa siitä, miten kaupankäynti oli pronssikaudella järjestynyt. Yksi tavoite on tietenkin myös selvittää, miksi kaupunki aikanaan päätyi aaltojen omaksi. Näin ilmastonmuutoksesta tohisemisen aikana tällaiset kysymykset ovat arvokkaita ja arkeologia tieteenä antaa yllättäviä mahdollisuuksia vastata niihin.

Paikalla jatketaan tutkimuksia vuoteen 2013 ja tulokset on suunniteltu julkistettaviksi 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti