tiistai 11. helmikuuta 2014

Kaarinan Ravattulan kirkko goes 3D

Bloggasin taannoin innoissani Agisoftin PhotoScan-konenäkösovelluksesta, jolla voi tehdä helposti näyttäviä 3D-malleja. Pelkkään digikameraan ja kuvat yhteen nivovaan tietokone-ohjelmaan perustuva sovellus kilpailee huomattavasti kalliimman (mutta tarkemman) laserkeilauksen kanssa.

Joonas Kinnunen on testaillut PhotoScanin mahdollisuuksia ja tuottanut seuraavan makupalan Kaarinan Ravattulan Ristimäen kohutun kirkon alttarista. 3D-videolla näkyvät kivet vaativat ehkä hieman selittämistä – kyseessä ei tosiaan ole vain kasa kiviä, vaan alttarin paikka. Kulmissa olevat kivet ovat kannatelleet puista alttarirakennetta, ja kivien välissä oleva vaatimattoman näköinen kuoppa symboloi Kristuksen hautaa. Jos joku epäilee, niin Pohjoismaista löytyy vastineita samanaikaisista kirkoista. Alttarirakenne sijaitsee kirkon kuoriosassa juuri siinä missä pitääkin.Toinen, laserkeilausaineistosta luotu malli saman rakennuksen kivijalasta löytyy täältä.
Ristimäen kirkko on näyttänyt aikoinaan 1100-luvulla kutakuinkin samalta kuin Ruotsin Södra Rådan kirkko ennen sen tuhoutumista tuhopoltossa 2001.

Södra Råda ennen 2001 tuhopolttoa.Wikimedia Commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti