keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Rahoja, nuppineuloja ja kaikkea mahdollista


Aboa Vetuksella tiiliholvi R26 on muisto vain (joskin hyvin dokumentoitu sellainen), ja olen päässyt kaivamaan sen alla olevaa täyttömaata. Alkuun purkaminen kävi helposti hapertuneen laastin ansiosta, mutta lähempänä holvin kantaa laasti oli paljon paremmassa kunnossa ja työkaluksi piti ottaa laastihakku.

Tiiliholvi R26 puolessavälissä purkamista.
Purkaminen kannatti paitsi työturvallisuuden myös löytöjen suhteen. Holvin alla olleesta täyttömaasta on tullut verraten paljon löytöjä, muun muassa ensimmäiset ja kauan odotetut rahat koko kellarista.

Iloinen yllätys seulassa.
Viime viikolla tulleet kaksi kolikkoa ovat kumpikin Vaasa-ajalta ja osuvat mukavasti yhteen kellarin muiden ajoitusten kanssa. Vanhempi raha on kahden äyrin kolikko Juhana III:n tai suomalaisille ehkä tutummin Juhana-herttuan ajalta vuodelta 1573, ja nuorempi taas on 30-vuotisessa sodassa kunnostautuneen Kustaa II Aadolfin lyöttämä äyri vuodelta 1615. Kumpikin rahoista on lyöty Tukholmassa, ja ne olivat niin hyvässä kunnossa ettei tunnistaminen tuottanut paljoakaan vaikeuksia. Juhanan aikainen raha on kaiken lisäksi virhepainos: sen toisen puolen kuva on eri päin kuin toisen.

Löysin netin syövereistä tiedon, että 1500-luvun loppupuolella kyseisellä kahdella äyrillä on saanut lounaan ja oluen. Tieto löytyi täältä.

Piirsin rahoista selventävät kaavakuvat:

Rahojen lisäksi holvin alaisesta täyttömaasta on löytynyt jo kaksi ja puoli nuppineulaa, mikä tarkoittaa että kokonaissaldo on tällä hetkellä neljä ja puoli neulaa. Villimpi mieli voisi jo alkaa laskea asioita yhteen: hmm, aiemmilta kaivauksilta siro sormustin, nyt nuppineuloja ja tekstiiliä... Odotan seuraavaksi löytäväni sakset ja ompeluneuloja.

Kolikot ja uusimmat nuppineulat.

Etteivät löydöt loppuisi tähän, alkoi hyvinkin pian holvin purkamisen jälkeen tulla taas tekstiilinpaloja, joskaan kovin isoista kappaleista ei voi puhua. Kankaankappaleiden seassa oli myös punottua nyöriä. Minkähänlainen vaatekappale kellarin täyttömaahan on mahtanut päätyä? Olisiko kyseessä jotakin yhtä mullistavaa kuin itävaltalaiset keskiaikaiset alusvaatelöydöt?

Tekstiiliä melkein in situ.

Eilen lähetettiin museolta lehdistötiedote kaivausten tähänastisesta etenemisestä. Tiedotteen voi lukea täältä. Siinä on muun muassa kuva ihmisen jalan- ja sormenjäljellisistä tiilistä, joita puretusta holvista paljastui.

Löytömme ovat toki hienoja, mutta ilmassa on kilpailua: museon seinän takaa jokirannasta Turun museokeskuksen kaivauksilta on huhujen mukaan löytynyt keskiaikainen savinen madonna-patsas, 1500- ja 1600-lukujen taitteen kaakeliuunin perusta ja kultasormus. Täytyy yrittää pistää paremmaksi!

Allekirjoittanut kaivaa varovasti esiin tekstiiliä päässään
hieno uusi suojakypärä. Kuva: Elina Helkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti