keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kolmas päivä

Kreikkalainen filosofi Thales päätteli kaikkeuden perusaineen olevan vesi. Olen alkanut hiljalleen uskoa, että tämä perusaine on itse asiassa muta; ainakin kaivauksilla sitä on kaikkialla.
Harva ammatti on kirjaimellisesti yhtä maanläheinen kuin arkeologia. Töitä ei pääse unohtamaan kotonakaan kun kaikkialta löytyy hiekkaa ja multaa.

Mutta mitä muuta tämä kaivauspäivä toi tullessaan kuin maaperää? Avasimme pari koekuoppaa lisää ja teimme muutamia löytöjä, mutta mitään ratkaisevaa edistystä ei tapahtunut. Eräästä koekuopasta paljastui palanutta savea, ja metallinpaljastimen suosiollisella avustuksella löysimme mystisten painaumien luota koristeellisen rautaisen ovenhaan. Tekisi mieli ajatella, että haka ja rautanaulat ovat samasta rakennuksesta, mutta muutama metalliesine ei vielä tee taloa. "Kappelin ovensarana," vitsaili kaivausjohtaja. Tietenkin Ristimäki on ollut varhaiskeskiaikainen kappelinpaikka.

Ristimäen eräällä sivulla oli maapaljastumassa selvästi havaittavissa keramiikkaa sekä palaneita kiviä ja luita, joten avasimme siihen uuden koekuopan. Löysimme aseen hylsyn ja pari isoa palaa punasavikeramiikkaa, mutta toisin kuin aluksi arvelimme ei kohde heti paljastunut liedeksi. Jonkinlainen kivilatomus maan alla on, mutta kivet eivät näytä palaneilta eikä niiden ympärillä ole asiaankuuluvaa nokimaata.

Päivän suuritöisin urakka oli 10 metrin koeojan kaivaminen useamman painauman läpi niin, että se yhdistyy aiempaan painauman halkaisevaan kuoppaan. Saimme turpeen ja suurimman osan humuksesta poistettua, mutta lähes koko päivän jatkunut sade aiheutti taas töiden keskeyttämisen kello kahden jälkeen.

Ei ole maailman autuain tunne kontata märässä maassa litimärillä vaatteilla ja kaivaa mutaista kuoppaa. Kaivuuhanskojen alkuperäinen väri ehti jo melkein unohtua kun silmissä vilkkui vain ruskeaa.

Korjaus: Toisin kuin väitin, professorimme ei vielä tänään vieraillut kaivauksilla. Harhainen mieleni teki temput, mutta professori Taavitsainen oli varmasti hengessä läsnä.

Herrasmiesarkeologiaa. Theodore Davis (kolmas oikealla) Kuninkaiden laaksossa.

P.S. Kamerastani loppui tänään akku joten loppuviikkoon en usko pystyväni julkaisemaan uusia kuvia kaivauksilta. Pahoittelen.

Seuraava kaivauspäivä
Edellinen kaivauspäivä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti