torstai 29. heinäkuuta 2010

Seremoniallinen rakennus paljastui Marden Hengeltä Britanniassa

Marden Henge Wiltshiressa on Ison-Britannian suurin mutta huonoiten tunnettu kivikautinen henge-rakenne. Se on huomattavasti suurempi kuin Stonehenge tai Avebury, noin 10,5 hehtaaria, mutta siinä ei ole jäljellä ainuttakaan pystykiveä.

Viimeksi 1960-luvulla tutkittu alue on saanut viimein ansaitsemaansa huomiota. Uudet kaivaukset pyrkivät mm. selvittämään pahoin maankäyttö- ja kyntötöissä tuhoutuneen Hengen ajallista suhdetta muihin vastaaviin. Tarkoituksena on myös yrittää löytää kehän sisällä sijainneeseen 1800-luvulla tasoitettuun hautakumpuun liittyviä esineitä.

Kohde on yllättänyt tutkijat positiiviesti monella tapaa: kehän sisältä paljastui esimerkiksi aiemmin tuntematon pienoiskehä, ja 27.7. English Heritage uutisoi kehän yhteydestä löytyneen uskonnollisen rakennuksen jäänteet.
"Löytö on ylittänyt odotuksemme ja on hyvin jännittävä. Se vaikuttaa neoliittiselta papin tiloja vastaavalta rakennukselta. Aivan etuoven edustalla on pitkä leviämä hiiltä ja yleistä jätemateriaalia, josta olemme tehneet joitakin mahtavia löytöjä, kuten keramiikkaa, nuolenpään, hyvin tuoreelta näyttäviä pii-iskoksia ja sianluita – asioita jotka eivät yleensä säily arkeologisilla kohteilla. Näiden sirpaleiden tulisi auttaa meitä paremmin ymmärtämään mitä täällä on ollut meneillään,"
kertoi English Heritagen esihistorioitsija Jim Leary.

Marden Henge ajoittunee aikaan 2000-2400 eaa., eli lähelle Stonehengen ikää.
Lisätietoa löytyy mm. täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti