tiistai 6. heinäkuuta 2010

Huonoa arkeologiaa

Viime aikoina mediaan on lipsahtanut sellaisia uutisankkoja arkeologian saralta että ihan hävettää. Kuinka monet reportterit todella uskoivat kyseenalaistamatta uutisen Nooan arkin löytymisestä – jälleen kerran?

Tällaiset väitteet, jotka totta ollessaan ravisuttaisivat perustan koko tämänhetkiseltä maailmankuvaltamme, tulevat ja menevät nopeasti. Ikään kuin ihmisiä ei pätkääkään kiinnostaisi, että käsityksemme maailman iästä ja koko maailman peittävän vedenpaisumuksen mahdottomuudesta olisivat paikkansapitämättömiä. Joko ihmiset ovat niin tervejärkisiä, että uutistoimittajia paremmin ymmärtävät tällaisten uutisten perättömyyden, tai sitten koko ihmiskuntaa vain vaivaa krooninen kyynisyys.

Joka tapauksessa on kaikeksi onneksi niitä, jotka osaavat suhtautua tällaiseen kriittisesti ja ilmaista sen: bloggeri Keith Fitzpatrick-Matthewsin maanmainio blogi Bad Archaeology räimii toden teolla kaikkea arkeologian nimissä julkaistavaa humpuukia. Suosittelen tutustumaan ja ihmettelemään, mitä kaikkea voivat ihmisparat uskoa.

2 kommenttia:

  1. Onko tämä roskaa vai tiedettä http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/07/kleopatran_kuolinsyysta_saatiin_uutta_tietoa_1803205.html

    VastaaPoista
  2. Väite on tiedettä, jos tieteellä nykyään tarkoitetaan arveluiden varaan jäävää spekulaatiota. Kleopatran kuolemaan liittyy ylipäätään paljon mysteereitä (kuten se, tekikö hän todella itsemurhan vai joutuiko Octavianuksen murhauttamaksi), eikä niihin voida saada vastausta ennen kuin faraottaren ruumis löytyy. Itse kyllä epäilen vahvasti että hänen majesteettinsa lepää Aleksandrian edustan pohjamudissa palatsinsa lähellä.

    Vaikka teoriassa itsemurha myrkyllä olisi ollut mahdollinen, sitä ei kuitenkaan voi pitää "uutena tietona" Kleopatran kuolinsyystä kuten Ylen uutisointi antaa ymmärtää. Pistetään siis vaikka huonon uutisoinnin piikkiin.

    VastaaPoista