perjantai 6. elokuuta 2010

Varokaa jääkarhuja

Jotkut arkeologit väittävät ettei muinaistutkimus ole jatkuvaa seikkailua Indiana Jonesin malliin, vaan oikeastaan aika tavanomaista puuhastelua. Kaksi tanskalaista arkeologia, Jens Fog Jensen ja Bjarne Groennov, taitavat olla asiasta eri mieltä jääkarhun hyökättyä heidän kimppuunsa kesken tutkimuksen.

Arkeologien vihollinen, jääkarhu (Ursus maritimus). Kuvan karhu ei liity tapaukseen. wikimedia

Jensen ja Groennov olivat Gröönlannissa tutkimassa natsien säähavaintoasemaa, kun suuren kiven takana ollut jääkarhu kiinnostui tutkijoista. Nämä yrittivät hätyyttää kontiota pois, mutta karhu hyökkäsi Jensenin kimppuun ja heitti tämän maahan ennen kuin alkoi purra ja raapia tätä. Arkeologien onneksi mutta jääkarhun epäonneksi Groennovilla oli mukanaan ase, jolla tämä kahdella laukauksella tappoi aggressiiviseksi käyneen osan biodiversiteettiä. Lyhyen hoidon jälkeen (ja selitettyään viranomaisille miksi olivat päätyneet vähentämään jääkarhukantaa) tutkijat palasivat Tanskaan.

Natsit olivat rakentaneet säähavaintoaseman II maailmansodan aikaan tehostaakseen sääennusteiden tekemistä Länsi-Euroopassa. Mutta onko sattumaa että juuri natseihin liittyvällä tutkimuspaikalla käydään Jonesmainen kamppailu? Tässä taitaa olla salaliittoteoreetikoille paikka iskeä.

Uutinen on luettavissa mm. täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti