tiistai 27. heinäkuuta 2010

Etiopian evankeliumit

Qumranin kääröt lienevät tuttuja varhaisen juutalaisen ja kristillisen kirjallisuuden ystäville, samoin tuttuja ovat Naq Hammadin gnostilaiset käsikirjoitukset eurooppalaisista keskiaikaisista teoksista puhumattakaan. Mutta harva lienee kuullut Etiopian käsikirjoituksista, Gariman evankeliumeista. Ne saattavat kuitenkin olla vanhimmat säilyneet illuminoidut eli maalatut kristilliset tekstit.

Etiopialaisia pyhimyksiä. wikimedia

Gariman evankeliumit ajoittuvat tuoreen radiohiiliajoituksen mukaan vuosien 330 ja 650 välille, ja ne on kirjoitettu etiopialaisella ge'ezin kielellä. Kirjat ovat säilyneet syrjäisessä luostarissa Tigrain seudulla reilun parin tuhannen metrin korkeudessa. Kirjat on tarinan mukaan kirjoittanut luostarin perustaja, Abba Garima. Legenda saattaa radioajoituksen pohjalta olla tottakin, sillä isä Garima eli 400-luvulla. Tarina kertoo teosten myös valmistuneen yhdessä päivässä, minkä mahdollistamiseksi Jumalan kerrotaan estäneen aurinkoa laskemasta, mutta sen todenperäisyyttä tutkimukset eivät kerro.

Gariman evankeliumeissa huomionarvoista on paitsi niiden ikä, myös niiden runsas maalauskoristelu. Kuva-aiheet esittävät mm. kasveja, lintuja ja evankelistoja, ja niiden tyyli on varhaisbysanttilainen. Maalaus onkin mahdollisesti tehty Lähi-idässä, joskin teksti on lähes varmasti Etiopiassa kirjoitettu. Kahdesta kirjasta Garima I:n kannet ovat myös huomionarvoiset, koska ne ilmeisesti ovat alkuperäiset. Näinollen Garima I olisi vanhin omissa kansissaan oleva käsikirjoitus maailmassa.

Uutisen voit lukea täältä. Lisää kuvia ja tietoa löytyy myös täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti