lauantai 17. heinäkuuta 2010

Uutispläjäys

Parin viimeviikon aikana on arkeolgiassa ympäri maailman tehty hienoja löytöjä. Niistä ilahduttavan monet ovat olleet esillä mediassa Suomessakin. Tässä muutamia:

Eräästä maailmaa vuonna 2001 mullistaneesta tapahtumasta löytyi positiivisiakin puolia, kun WTC:n raunioiden alta paljastui 1700-luvun laivan runko. Laiva lienee joutunut sinne maantäyttötöissä vuosisadan lopulla, kun aluetta laajennettiin Hudson-joelle. Lähettyviltä löytyi myös noin 45 kg painoinen ankkuri, mutta vielä on epäselvää, kuuluiko se löydettyyn laivaan.
Aiheesta lisää löytyy täältä ja täältä. Kuvia aluksesta löytyy täältä.

BBC News kertoi 22.7. Stonehengen läheisyydestä löytyneen samaan seremonialliseen kokonaisuuteen kuuluneen puupaaluista koostuneen kehän jäänteet. Laajan kartoituksen myötä tehty löytö pistää tutkijat pohtimaan uudestaan Stonehengen ympäristön merkitystä sen huippuaikana, 4500 vuotta sitten. Uutisen voit lukea täältä, ja lisää tietoa löytyy täältä.

Stonehengehän se siellä. wikimedia.

Orkeyn saarelta Skotlannista puolestaan löytyi pari vuosi sitten löytyneelle "Venusfiguurille": siinä missä edellisvuoden löytö oli hiekkakiveä, on nyt löytynyt 4600 vuotta vanha veistos poltettua savea. Naisveistokset voivat esittää jumaluuksia, mutta yhtä hyvin ne voivat olla vaikka Barbie-nuken esiasteita. Joka tapauksessa ne ovat Skotlannin vanhimpia ihmisveistoksia. Paikalta löytyi myös jäänteet talosta, jonka perustusten alle oli asetettu lehmän kallot. Aiheesta lisää täällä. Myös Cyanide & Happiness -sarjakuva on esittänyt oman tulkintansa venusfiguureista.

Stralsundista Saksasta paljastui jokin aika sitten kahden kolmikymmenvuotisen sodan aikaisen habsburgilaisen sotilaan ruumiit. Sotilailla oli yllään poikkeuksellisen hyvin säilyneitä jäänteitä vaatteista sekä kattava aseistus. Luurangot löytyivät juoksuhaudasta, ja löytyneiden aseiden määrästä useampikin soturi sai surmansa samassa paikassa. Sota oli Euroopan tuhoisin ennen maailmansotia, ja siinä kuoli arviolta puolet Saksan miespuoleisesta väestöstä. Uutisen voit lukea täältä.

Zablatin taistelu kolmikymmenvuotisen sodan ajalta, 1619. wikimedia

Yksi mielenkiintoinen viimeaikainen löytö on Ruotsista. Motalassa Itä-Göötanmaalla osui arkeologin lastaan kivikautinen sarviesine, joka erehdyttävästi muistuttaa penistä. Löytö on harvinainen ja herätti heti tulkinnan, että sitä olisi käytetty dildona. Toisaalta se olisi voinut olla kiven työstöön niin sanotussa pehmytiskennässä tarkoitettu työkalu, puisen patsaan osa tai mitä tahansa muutakin. Dildoselitystä vastaan puhuu esineen lyhyys: sen kokonaispituus on vain 10,5 cm. Oli esine mitä tahansa, se on mielenkiintoinen löytö, sillä luuesineet säilyvät harvoin kivikautisessa yhteydessä. Uutisen voit lukea vaikka täältä, ja tehdä omat päätelmäsi esineen käyttötarkoituksesta. Deviant Art -sivuston jäsen Humon on huomioinut löydön sarjakuvassaan.

Lisää uutisia seuraa pian!

Lisäys 30.7.2010: Jokin aika ennen Motalan luuesineen löytymistä uutisoitiin Ulmin läheltä Hohle Felsin luolasta löytyneestä kiviesineestä, jonka yksi tulkinta oli, että se olisi toiminut seksivälineenä. Esine on noin 20 cm pitkä ja kauniisti kiillotettu. Iältään se on 28,000 vuotta, mikä tekisi siitä maailman vanhimman dildon. Löydön tehneen Tübingenin yliopiston professori Nicholas Conardin tulkintaa ei tunnu haittaavan se, että kiviesineessä on selviä jälkiä piiesineiden työstöstä. Kertooko tämä taas enemmän vanhemman kivikauden privaattielämästä vai arkeologien mielenliikkeistä? Löydöstä voit lukea täältä.

2 kommenttia:

  1. Sarviesineen uutisointia analysoi Åsa M. Larsson blogissaan. Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkistä! Media tarttuu herkästi myyviin otsikoihin, ja viime aikoina on tuntunut olevan paljon pseudouutisia ja yksinkertaisesti virheellistä uutisointia arkeologian saralta. Kyseisen luuesineen kohdalla taas sen nykyihmisessä synnyttämät miellyhtymät eivät varmaan vastaa kivikauden eläjän kokemusmaailmasta kumpuavia. Kuinka paljon me muka tiedämme mesoliittisesta seksuaalisuudesta?

    Surullista että median kapeakatseisuus on vienyt maailman huomion Motalan oikeasti mielenkiintoisista löydöistä, kuten Larssonin mainitsemasta hainhampaasta.

    VastaaPoista