maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mmm... muinaisjäännöksiä

Muinaisjäännökset eli arkeologien kesken tuttavallisesti muikkarit ovat elämän suola, ja ajattelin, että ne ansaitsisivat tältä blogilta aiempaa enemmän huomiota. Alkajaisiksi ajattelin julkaista pari kivikasaa Kakskerran saarelta Turusta, paristakin syystä. Ensinnäkin erilaiset röykkiöt, latomukset, hiidenkiukaat, uunit ja vareet muodostavat valtaosan Suomen kiinteistä muinaisjäännöksistä. Toiseksi kyseiset kivikasat sijaitsevat vain noin 4,5 km päässä toisistaan, mutta ikäeroa niillä on ainakin neljättätuhatta vuotta, mikä mielestäni antaa mukavan perspektiivin erilaisiin kivisiin muinaisjäännöksiin.

Hyvät naiset ja herrat, saanko esitellä:

Kohde numero yksi - Nunnavuoren pronssikautinen hautaröykkiö

Kuvat eivät tee oikeutta todella näyttävälle röykkiölle, mutta melkein hienompaa kuin 1,5 m korkea hiidenkiuas on paikka jolla se seisoo: Nunnavuorelta on häikäisevän hieno näkymä Turun rannikolle ja Lietoon asti. Turun näyttävimpiin lukeutuvaa röykkiötä ei ole tutkittu, joten tarkkaa ajoitusta ei voi antaa. Se on kuitenkin antanut vuorelle nimensä: kansan suussa tällaiset kivikasat ovat reformaation jälkeen olleet "nunnien" ja "munkkilaisten" tekemiä.

Nunnavuoren hiidenkiuas on aika iso. Kuva: I. Aalto.

Kuva: I. Aalto.

Kuva: I. Aalto.

Kohde numero kaksi - Hevoshaan ryssänuuni

Tämä kohde on itse asiassa uunituore (puujalka); löysimme sen vastikään Elinan kanssa iltakävelyllä Kakskerrassa. Jahka maakunta-arkeologi palaa lomaltaan, päätyy se toivon mukaan muinaisjäännösrekisteriinkin.

Kyse on kuitenkin suorastaan koulukirjaesimerkistä omassa ryhmässään: ryssänuuneiksi nimitetään Venäjän kaleerilaivaston 1700-1800 -lukujen sotien aikana Suomenlahden saaristoon rakentamia kivisiä väliaikaisuuneja, joissa paistettiin ainakin leipää armeijan tarpeisiin. Samanlaisia uuneja ovat eri aikoina saattaneet rakentaa myös paikalliset kalamiehet. Ryssänuunit, kuten tämäkin, on yleensä rakennettu toiselta sivultaan kalliota vasten. Satavan saarelta Kakskerran naapurista tunnetaan ennestään muutama uuni, mutta Kakskerrasta ei ennen tätä yhtään. Hyvä löytö siis!

Siellä se on, männyn juurella. Kuva: I. Aalto

Ryssänuunin suuaukko. Kuva: I. Aalto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti