keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Löytöjä, vihdoinkin!

Aboa Vetuksessa on kaivettu jo neljättä viikkoa, mutta suuren kivitalon kellarin täyttömaa on vaikuttanut varsin vaitonaiselta löytöjen suhteen. Paitsi tänään.

Olimme assistenttini Ninan kanssa putsanneet kaivausalueelle 1990-luvulla tehdyn kaivinkonekuopan reunaprofiileja suoremmiksi (ja tieteellisemmän näköisiksi), ja tänään maata seuloessa sieltä tuli melkoisia yllätyksiä. Ensinnäkin luita tuli kuten arvata saattoi, mutta ikkunalasia oli tavallista runsaammin. Saimme talteen myös pari palaa liitupiipusta, mikä on jo paljon enemmän kuin onneton murunen joka löytyi kaivausten alkupuolella.

Varsinainen jytky tuli kuitenkin hiilisestä maasta, jossa on isojakin hiiliä mahdollisesti entisestä lattiasta. Maan seassa oli mustia paksuja "karvoja", eikä meiltä mennyt kauaa tajuta että ne olivat tummunutta tekstiiliä. Tavattoman mielenkiintoinen löytö siinä mielessä, ettei tekstiililöytöjä Vetuksesta juuri ole ennestään. Mikä parasta, tekstiiliä tuli kahdenlaista: löyhästi kudottua palttinaa ja tiiviimpää, nauhamaista tavaraa – kenties jopa lautanauhaa.

Maassa tummaksi muuttunutta tekstiiliä. Oikeassa alakulmassa tiiviimpää 
kudosta oleva kappale.


Ikään kuin tekstiili ei vielä olisi ollut tarpeeksi, tuli pian perään samasta maasta myös rengassolki, jossa oli kiinni samaista tekstiiliä! Solki tuntuu aika oudolta 1600-luvun kontekstissa, eli ehkä nyt puhutaan jo vanhemmasta tavarasta? 1500-luku ei ole poissuljettu.

Rengassolki, jossa kiinni tekstiiliä. Vasemmalla on paloja mahdollisesti
toisesta samanlaisesta.
Riemukasta (ellei maanista) naurua aiheutti myös pieni mutta kaunis sirpale passglass-pikaria, joka tuli päivän loppupuolella.


Passglass-pikarin pala, jossa on jäljellä nauhakoristetta. Se voi ajoittua yhtä
hyvin niin 1500- kuin 1600-luvulle.
Seulasta tuli myös kaunis teräväreunainen pala piikiveä ja hiiltynyt hasselpähkinän puolikas.

Piikivi.
Lupasin pistää vanhoistakin löydöistä kuvia, ja alla onkin nuppineula joka löytyi viime viikolla. Sen pää on kierretty, ei valettu, joten se on hieman vanhempaa tyyppiä.


Lopuksi vielä tunnelmakuva siitä, miltä kaivauskuoppamme näyttää tällä hetkellä:


1 kommentti: