Kuva: Elina Helkala. |
Suojapukuja todella tarvitaan, koska kirkonvintit ovat aika hurjia paikkoja: viiden-, kuudensadan vuoden aikana vinteille on kertynyt melkoiset määrät pölyä, lintujen ulosteita ja muumioituneita naakkoja. Etenkin Pohjan kirkossa edesmenneitä naakkoja tuntui olevan kaikkialla. Pahimmillaan vinteille on viritelty viime vuosikymmeninä myös lasivillaa ja asbestia.
Pohjan kirkko ulkoa. Kirkko on rakennettu 1470-luvulla. Kuva: Ilari Aalto. |
Pohjan kirkon vinttiä sisältä. Kattotuolit ovat alkuperäiset. Kuva: Ilari Aalto. |
Kirkonvintti ei ole maailman siistein paikka. Räystäslautojen päällä on pölyä, tiilijätettä ja naakan muumio. Oman mausteensa tuovat kattolaudoista törröttävät paanujen naulat. Kuva: Ilari Aalto. |
Tutkimistamme vinteistä Karjaan vintti oli siistimpi ja avarampi:
Tutkimusryhmä saapuu Karjaan 1460-luvulla rakennetulle kirkolle. Kirkko on todella kauniisti säilyneessä ympäristössä. Kuva: Ilari Aalto. |
Karjaan kirkon kattorakenteita 1460-luvulta. Kulkusilta on moderni. Kuva: Ilari Aalto. |
Kummankin kirkon vintille noustaan kapeita, keskiaikaisia kierreportaita pitkin. Nämä ovat Karjaalta:
Karjaan kirkon kierreportaiden yläpää. Kuva: Ilari Aalto. |
Kaiken pölyn ja roskan alla aika tuntuu pysähtyneen: kattoa kannattivissa selkäpuissa on edelleen paikallaan keskiaikaisia puolapuita, joita pitkin kirkonrakentajat ovat kiivenneet yli viisisataa vuotta sitten. Hirsissä näkyy kirveen työstöjälkiä, ja tarkkaan katsoessa kirkosta voi tunnistaa saman tekijän jälkiä. Hirsiin on lyöty numerointeja merkitsemään kokoamisjärjestystä, ja rakenteisiin on piirretty yksittäisiä puumerkkejä.
Alla olevassa kuvassa näkyy pentagrammi, joka on peräisin vanhemman rakennuksen kierrätetystä seinähirrestä. Nyt tutkimiemme kirkkojen katot on pystytetty 1460- ja 1470-luvuilla, mutta niihin on käytetty mahdollisesti paljon vanhempien hirsirakennusten osia. Näitä tutkimalla päästään siis ajassa taaksepäin vieläkin kauemmas, mahdollisesti 1400-luvun alkuun tai jopa 1300-luvulle.
Pentagrammikaiverrus kierrätetyssä rakenneosassa Karjaan kirkossa. Kuva: Ilari Aalto. |
Kahden viikon aikana dokumentoimme Pohjan ja Karjaan kirkkojen joka ikisen kattorakenteen omana yksikkönään, ja jälkitöissä tästä aineistosta muodostuu selkeä kuva siitä, miten ja missä järjestyksessä kattotuolit on koottu ja pystytetty ja mitä muutoksia niihin on myöhemmin tehty. Tämä vaati välillä akrobaattistakin liikkumista kattotuolien välissä, kun rakenteet piirrettiin käsin ja havainnot kirjattiin ylös. Oma työnkuvani oli pitkälti rakenteiden digitaalinen mittaaminen takymetri-mittalaitteella.
Kaksi viikkoa arkkitehtien seurassa oli minulle myös hyvää intensiivikoulutusta rakenneosien nimistä ja käyttötarkoituksista. Viimeistään nyt tiedän, mitä ovat jalasparru, kitapuu, selkäpuu, konttipuu, käpälä ja pönkkä.
Lopuksi laitan vielä vähän tunnelmakuvia työskentelystä kirkonvintillä.
Työnjakoa Pohjan kirkon vintillä. Kuva: Ilari Aalto. |
Rakenteiden dokumentoimista Pohjan kirkossa. Kuva: Ilari Aalto. |
Kierrätettyjen hirsirakenteiden tarkastelua Karjaan kirkossa. Kuva: Ilari Aalto. |
Jatkoa seuraa! Tutkimuksiamme voi seurata myös hankkeen Facebook-sivuilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti