sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Arkeologin soittolista

Mikä on arkeologista musiikkia? Kuten Cornelius Holtorf julistaa, arkeologia on brändi, ja brändi tarkoittaa stereotypioita: arkeologi pukeutuu näin ja arkeologi käyttäytyy näin. Mutta minkälaista musiikkia arkeologi kuuntelee, ja miten muinaistutkijoita käsitellään musiikissa?

Muusikoita Nakhtin hautamaalauksista Egyptistä.
Wikimedia Commons.

Kokosin Shovelbums of the World unite! -blogin isnpiroimana pienen listan arkeologiteemaisista biiseistä sekä kappaleista, jotka eivät varsinaisesti kerro arkeologiasta, mutta jotka kyllä saavat paatuneenkin kaivajan lyömään tahtia. Kappaleet eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, eikä koko listaa kannata ottaa liian vakavasti. Olkaa hyvät:

1. John Williams: Raiders March (elokuvasta Kadonneen aarteen metsästäjät)
2. Nekromantix: Life is A Grave and I Dig It
3. Gruff Rhys: The Court of King Arthur
4. Ancient Bear Cult: Raatosaari (koko kappale kuunneltavissa Spotifyssä)
5.Týr: Excavation
6. YUP: Meitä odotellaan mullan alla
7. Seminaarinmäen mieslaulajat: Tunnelin suu
8. Krankschaft: The Sexy Archaeologist
9. J. Karjalainen: Keihäänkärki
10. Jippu: Saviruukku

Selite:

1. Raiders March
Itseoikeutettu ensimmäinen sija. Indiana Jonesin tunnari alkaa varmasti monella ei-arkeologilla soida päässä kun tulee puhe muinaistutkimuksesta. Tunnustan hyräileväni sitä joskus itsekin.

2. Life is A Grave and I Dig It
Menevä psychobilly-rallatus, joka antaa puhtia etenkin hautatutkijoille.

3. The Court of King Arthur
Poikkeuksellinen kappale, joka mainitsee aimo joukon oikeita arkeologisia käsitteitä, kuten maatutkauksen. Sanoittaja on selvästi katsonut Time Teaminsa.

Digging deeper I hit on an ancient lump/Lift my spade up/And dig a bit deeper/
Must be careful with my magnetometer/Excavation takes a long time;/First I survey/Then I dig through the lime.


4. Raatosaari
Kenties Juha Ruohosen hautasaaritutkimuksista pontta saanut suomalainen surumielinen veisu, joka ei kerro arkeologiasta, mutta arkeologisesta tutkimuskohteesta kylläkin.

5. Excavation
Färsaarelaisen viikinkiheavyn arkeologinen kontribuutio. Týr kuulostaa fääriksi paremmalta kuin englanniksi, eivätkä sanat "fate" ja "excavate" välttämättä rimmaa kovin kauniisti. Nimestään huolimatta laulun sanoitukset viittaavat lähinnä uhrauksiin, jotka Odin-jumala teki saadakseen tietoa, mutta metaforisella tasolla ne voi soveltaa arkeologiaankin.

6. Meitä odotellaan mullan alla
Mikä kaikki meitä mullan alla odottaakaan? YUP:n biisissä maanalaiset asukit ovat keskimääräistä eläväisempiä.

7. Tunnelin suu
"Kaikki on hiljaa ja katsoo/iskuja mun lapion" - Semmareiden biisistä tulevat kummallisesti mieleen Turun museokeskuksen kaivaukset.

8. The Sexy Archaeologist
Kammottavan huono laulu, jossa on kuitenkin hauskat sanoitukset. Laulun sankaritar on näyttävällä ulkomuodolla siunattu tri Alice Roberts.

9. Keihäänkärki
J. Karjalainen antaa esimerkkiä arkeologisesta tulkintaprosessista:
Mä löysin vanhaa rautaa/Sun keihäänkärkes kukaties/Joku päivä onni kääntyy/Usko siihen metsämies

10. Saviruukku
Kristillisestä tematiikasta kumpuavan Saviruukun sanoma resonoi muinaistutkijankin korvassa, etenkin kun viime aikoina on keskusteltu museokokoelmien säilytysperiaatteista: Tahdon kertoa särkyneille/Ei siruja heitetä pois/Kallista halpa savikin/Mestarin kädessä ois

4 kommenttia:

 1. Muistan kyllä ko. graduaiheen. Koko teema arkeologian sijoittumisesta populaarikulttuuriin on mielenkiintoinen. Sille on varmasti syynsä, että esimerkiksi Aku Ankassa näkee paljon enemmän arkeologeja kuin muita humanistisia (tai oikeastaan mitään muitakaan) tieteilijöitä, fyysikot ja hörhöt keksijät sikseen.

  VastaaPoista
 2. Listalta jäi uupumaan tämä mainio juomalaulu, josta arkeologikin voi esittää oman tulkintansa sopivissa yhteyksissä. Hattu ja ruoska mukaan: http://www.youtube.com/watch?v=_MeuSVY6Too

  VastaaPoista
 3. Tein joskus arkeologisen soittolistan spotifyhyn:
  En tiedä toimiiko se näin linkkinä, mutta pistettään kuitenkin jakoon.

  http://open.spotify.com/user/musicfromairports/playlist/6GOYfugua7sUxTnSyeK0id

  VastaaPoista