keskiviikko 21. elokuuta 2013

Mieletön fotogrammetriasovellus!

Seuraa pieni mainospuhe:

Harva tietokonesovellus on niin hyvä että se saa kädet tärisemään innostuksesta, mutta uusi venäläinen Agisoftin PhotoScan on sellainen. Kyseessä on fotogrammetriaohjelma, jolla voi luoda kolmiulotteisia malleja pelkistä valokuvista. Mikä hienointa, ei kuvia tarvitse itse millään tavalla asemoida, vaan ohjelma osaa itseä kutoa niistä pistepilviaineiston ja luoda sille tekstuurin.

PhotoScan on äärimmäisen helppokäyttöinen, eikä vaadi juuri perehtymistä. Ohjelmasta kuvittelisi olevan riemua niin kaivaus-, inventointi- kuin esinedokumentaatiossa. Mikä hienointa, saa kuvat tuotua ohjelmasta mm. 3D-pdf-muodossa, jossa niitä voi vapaasti käännellä.

Mutta ehkä annan tulosten puhua puolestaan. Testimielessä otin 43 kuvaa Hämeenlinnan Kaurialan Uhrikivenkadun kuppikivestä, joista ohelma nivoi pistepilven ja loi geometrian. Tulos näytti tältä (kuvaa klikkaamalla pääsee pdf-ään, jossa kiveä voi käännellä - avaa erikseen pdf-readerilla jos dokumentti ei aukea suoraan):



Kun kiveen lisäsi vielä tekstuurin, oli lopputulos varsin mallikkaan näköinen.


Seuraavaksi missiokseni otan Aboa Vetuksen kaivausten kellarin kolmiulotteisen dokumentoinnin ohjelmalla. Esimakua tästä on jo saatu, kun arkeologian opiskelija -kollega Janne R. kävi esittelemässä ohjelmaa meillä museolla ja dokumentoi yhden seinän:


Tämä nyt on vain vaatimaton mielipiteeni, mutta hinnan, helppouden ja välineistön (digikamera riittää) suhteen PhotoScan tuntuu tarkkuudenkin ollessa hyvä pesevän laserkeilauksen, ainakin kaivausdokumentoinnin tarpeiksi. Puhumattakaan siitä, kuinka ohjelmaa voi hyödyntää yleisötyössä!

4 kommenttia:

  1. Eihän tuo ohjelmakaan ihan ilmainen ole - ilmaisiakin on. Autodeskin 123D Catch on yksi moinen pilvipohjainen.
    Omat kokeilut on kyllä noiden ilmaistenkin kanssa ollu toistaiseksi kovin vähäistä ajanpuutteen takia.
    Mutta ihan ohjelmistosta yms. epäoleellisesta riippumatta odotan kyllä mielenkiinnolla sovellusten yleistymistä! Olisi kiva nähdä niitä esineiden kääntöpuoliakin :) Ja jos data "päästetään vapaaksi", avaa 3d-tulostuskin ihan mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
  2. Kuulin muualtakin kehuja tuosta Autodeskin sovelluksesta, täytynee kokeilla. Mutta tästä innostuksen asteestani ehkä huomaa kuinka onnettoman takapajuista arkeologiakin voi joskus olla, jos tällainen tekniikka tuntuu uudelta ja ihmeelliseltä. Pitäisi ilmeisesti seurata ahkerammin maailman menoa ohjelmistojen saralla.

    Pohdin itsekin tuota 3d-tulostamisen suhtautumista tähän mallinnosteknologiaan. Toivottavasti lähitulevaisuudessa nähdään mielenkiintoisia sovelluksia! Esim. esinetutkimus olisi aika helppoa, jos ei tarvitsisi nähdä fyysistä esinettä. Esinekokoelmien digitoiminen kolmiulotteisina on kuitenkin vielä täyttä scifiä, kun harvoista on tällä hetkellä edes digikuvia.

    VastaaPoista
  3. Scifihän se vasta hauskaa onkin. Mutta surkialta kuulostaa, jos kuviakaan ei juuri ole - rahan puutteesta lienee tuokin kiinni?

    Nuo 3d-pdf:t eivät taida kunnolla aueta muilla kuin adoben tuotteilla? Siksi vinkkaisinkin kokeilemaan esim: http://p3d.in/
    Pitäisi toimia kaikilla nykyaikaisilla selaimilla ilman erillisiä lisäosia - ja yksi kehittäjistä taitaa asua Turussa ;)

    VastaaPoista
  4. Autodeskiä käytin kesän arkeologiakurssin harkassa. Kurssin keskustelupalstan perusteella joillain oli hankaluuksia, itselläni ei. Kun säädin mallin sijaan tavoitetasoa...

    Aiheesta tulee mieleen myös kuuntelemani Oxfordin yliopiston esitelmä. Siinä virtuaalikopioilla "palautettiin" etnologisten museoiden esineitä alkuperäiselle yhteisölle. Osoittautui esimerkeissä paremmaksi ratkaisuksi kuin itse esineen luovutus. Rituaalimerkitykset muuttuivat eikä tullut riitaa omistamisesta.

    VastaaPoista