perjantai 5. helmikuuta 2010

Bo on kuollut

Ottakaa hattu pois päästä ja viettäkää hiljainen hetki. Bo on kuollut.

Bon tai Aka-Bon muinainen kieli kuoli viimeisen puhujansa, noin 85-vuotiaan Boa Seniorin mukana. Kieli lukeutuu maailman vanhimpiin ja sen iäksi on arvioitu jopa 65-70 000 vuotta. Vertailun vuoksi; Suomi on ollut asuttuna hieman yli 10 000 vuotta.

Boa Senior asui Intialle kuuluvilla Andamaaneilla ja oli viimeiset 30-40 vuottaan kielensä ainoa puhuja. Bon kielen surullinen kohtalo ei ole suinkaan ainutlaatuinen eikä edes millään tavoin harvinainen ilmiö: 2000-luvulla heimo- ja muiden vähemmistökielten katoamisvauhti vain kiihtyy. Boan sukulaiskieli aka-kora kuoli vuonna 2009.

Kielen mukana kuolee usein myös kulttuuri, mikä on aina ihmiskunnalle tragedia. Mikäli oletus bon kielen iästä pitää kutinsa, oli myös bo-kulttuuri maailman vanhimpia.
150 vuotta sitten bo oli vielä voimissaan, mutta brittikolonialistien aseet sekä näiden mukanaan tuomat taudit ja alkoholi nujersivat muinaisen kulttuurin.
Näitä uutisia tulee varmasti lisää, mutta surullista kyllä monet kielet ja kulttuurit ympäri maailman ehtivät kadota kaikessa hiljaisuudessa, ilman että kukaan osaa niitä kaivata tai tallettaa muistiin. Se on sitä globalisaatiota.

Aiheesta uutisoivat mm. BBC, The Independent ja Guardian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti