Värikallion kalliomaalausaluetta Suomussalmen Hossassa. Kuva: Ilari Aalto. |
Asiasta nousi keskustelua loppuvuodesta Suomen muinaistaideseuran seminaarissa Hämeenlinnassa. Matti Hakulinen taisi nostaa asian esiin, ja keskustelun perusteella olen vakuuttunut, ettei maalauksia todellakaan ole tehty jäältä. Ensinnäkin maalauskallioiden pinnat ovat pakkasella vähintäänkin huurteessa elleivät jääpeitteen alla, eikä sellaisessa pinnassa pysy mikään väri. Toisekseen punamulta on vaatinut jotakin sideainetta kallioon kiinnittämiseen. Yhdeksi sideaineeksi on veikkailtu lintujen munia, joita ei luonnollisestikaan ole talvella ollut saatavilla.
Lammasjärven kalliomaalaus Länsi-Uudellamaalla on klassisesti suoraan vedestä nousevassa kallioseinässä. Kuva: Ismo Luukkonen CC BY 4.0. |
Kalliomaalaukset on siis kaiken järjen mukaan tehty sulan veden aikaan joko veneistä tai mahdollisesti telineiltä käsin. Keskustelu oli hyvä esimerkki siitä, miten kaikkia vakiintuneitakin arkeologisia tulkintoja on hyvä ravistella. Ne eivät välttämättä kestä tarkempaa tarkastelua.
Vaikka kalliomaalauksia ei siis ole tehty jäältä käsin, talvi on oivallista aikaa niiden tarkasteluun. Kostealla ilmalla vuosituhansia vanha punaväri erottuu kalliosta voimakkaampana, ja maalaukset ovat hyvin saavutettavissa jäätä pitkin veneettömällekin. Oletko tänä talvena päässyt käymään jollakin kalliomaalauskohteella?
Hyvä ytimekäs blogipostaus!
VastaaPoista