keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Aboa Vetus Ars Novan kaivauskertomus ja uudet kaivaukset

Nyt sen saa lukea, nimittäin turkulaisen Aboa Vetus Ars Nova -museon vuoden 2019 kaivausraportin! Arkeologisessa vuodenkierrossa kesällä tehdään kaivauksia ja talven aikana tutkimuksista muotoutuu kaivauskertomus, mutta koronan takia vuoden 2019 raportin kirjoittaminen kesti tavallista pidempään. Kevyttä arkeologista lukemistoa kaipaavat kaupunkiarkeologian ystävät löytävät raportin museon nettisivuilta täältä (tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa):

 

Olenkin jo aiemmin kirjoittanut vuoden 2019 kaivauksista mm. kaivausten alusta, umpeen muuratusta oviaukosta, tutkimuskohteena olleen Forsteenin kivitalon raunion ajoittamisesta, Turun vuoden 1827 palon arkeologiasta, kaivauksen loppukiristä ja tunnoista kaivauksen päättyessä. Raportista selviää, mitä kaikkea kaivaushavaintojen ja löytöjen läpikäyminen paljastivat tutkimuskohteesta.

 

Vapaaehtoisia työn touhussa tyhjentämässä kivitalon kellaria
2019 kaivausten lopussa. Kuva: Ilari Aalto.

Vaikka monien mielikuvissa arkeologia yhdistyy nimenomaan muinaislöytöjen kaivamiseen maasta, niin oikeasti vasta kaivauksen jälkitöissä hahmottuu kaivauksia paremmin sen, minkälainen kokonaisuus löydöistä, raunioista ja maakerroksista muodostuu. Vuonna 2019 keskityimme kaivamaan esiin Turun palossa 1827 tuhoutunutta keskiaikaista kivitaloa ja sen pihapiiriä, ja saimme talteen ison määrän esinelöytöjä etenkin 1700-luvulta.

Kaivaukselta löytyneiden saviastioiden paloja. Keskellä
kuvassa Englannin Staffordshiressä valmistetun combed slipware
-astian palanen 1700-luvulta. Samanlaisia astioita on löytynyt
Yhdysvalloista George Washingtonin kotitilalta
Mount Vernonilta. Kuva: Ilari Aalto.
Kartat kuuluvat arkeologiseen raporttiin. Täss yleiskartassa
näkyvät tontin 3. käyttövaiheeseen 1700-luvulle kuuluvat
rakenteet. Kuva: Ilari Aalto.
Kaivetun kellarin päätyseinän portaikko ja seinäkomerot.
Nämä ovat osa kellarin laajennusta, joka on tehty
keskiajan lopulla. Kuva: Ilari Aalto.

Nyt kun edellisten kaivausten raportti valmistui, arkeologinen vuodenkierto etenee tuleviin kaivauksiin, jotka alkavat ensi viikon maanantaina 17. toukokuuta. Museo avautuu yleisölle jo tämän viikon perjantaina, ja museon sisäpihalla sijaitsevalle kaivaukselle pääsee tutustumaan aina kun arkeologit ovat paikalla. Tervetuloa piipahtamaan kaivauksella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti