maanantai 10. kesäkuuta 2019

Lautasliinarengas

Aina toisinaan kaivauksilla tulee vastaan löytö, josta ei heti osaa sanoa, mikä se on. Viime viikolla Aboa Vetus & Ars Novan kaivauksilta löytyi 1800-luvun puutarhamaasta vihreä lasirinkula, joka näytti ensivilkaisulla erehdyttävästi pullon suulta, mutta lähemmällä tarkastelulla esineessä ei ole minkäänlaista saumaa tai murtumapintaa.

Salaperäinen lasirinkula. Kuva: Ilari Aalto.

Tutkijamme Elina keksi, että kyseessä voisi olla lautasliinarengas. Pienen tutkimisen jälkeen näin todella on. 1800-luvun taitteessa keksityistä lautasliinarenkaista tuli 1800-luvun hitti, ja niitä tehtiin eri materiaaleista, vaikka metalli oli ehdottomasti yleisin. Ajoituksen perusteella tämä rengas on hyvinkin voinut olla tonttia asuttaneen Rettigin tupakkatehtailijasuvun käytössä.

Suomalaisista museokokoelmista vastaan tulleet lasiset lautasliinarenkaat ovat kaikki kirkasta lasia (1) ja (2), mutta tämä on vihreää. Jos joku tietää missä ja milloin tällaisia vihreitä renkaita on valmistettu, otamme tiedon mielellämme vastaan.

7 kommenttia:

  1. Hei, mielenkiintoinen löytö sinulla. Jos olisi itselle tullut eteen, niin varmaan olisin roskikseen roskana heittänyt ;)

    VastaaPoista
  2. En olekaan aiemmin kuullut moisesta...

    VastaaPoista
  3. En usko, että nämä teidän "lautasliinarenkaanne" ovat muuta kuin verhotangon renkaita. Näitä löytyy jopa verhotangon kanssa ruotsalaisista kokoelmista. Pyydettäessä voin lähettää kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin hyvin kiinnostunut. Toimiiko lasinen verhotangonrengas todella? Kuvasta puuttuu mittakaava, mutta tämän halkaisija on noin 3 cm.

      Poista
    2. Ilmoita sähköpostiosoite, niin voin lähettää kuvan omistani (mukana vihreitä) ja Allan Nilsson "Glas under tre sekel" sivusta 198, jossa on myös kuvia lasisista "gandinstänger" "knoppar" och "ringar". Siinäkin on yksi vihreä.

      Poista
  4. Thank you so much for the detailed article.Thanks again.

    VastaaPoista
  5. Osoitteeni on olli.ahtola@professori.fi

    VastaaPoista