perjantai 7. kesäkuuta 2013

Plombi ja hvid

Ensimmäinen kaivausviikko ei alkanut ihan huonosti. Saimme jonkun verran siistittyä kaivausaluetta, ja seulasta tuli mukavasti löytöjä. Odotettavissa olleiden eläintenluiden, piikivien, kolmijalkapadan jalan ja passglasin sirunkin lisäksi tuli kaksi yllättävämpää löytöä: Kristian I:n hvid-raha 1400-luvun puolivälistä ja kangaspakan sinetöimiseen käytetty lyijyplombi.

Onnellinen löytäjä plombinsa kanssa. I.A.

Plombeissa esiintyy usein kankaan valmistuskaupungin vaakuna, ja pienen tiirailun jälkeen tästä plombista löytyi kaksikerroksinen torni jossa on iso portti. Kuva esiintyy molemmin puolin. Pienen tietokantojen ja artikkeliselailun jälkeen vaikuttaisi siltä, että flanderilainen nykyisessä Belgiassa sijaitseva Tournain kaupunki voisi olla potentiaalinen plombin valupaikka. Katsotaan saammeko vastausta Tournain arkeologiselta museolta. Yhtä kaikki on hienoa, että plombi on säilynyt täysin ehjänä - usein löytyy vain toinen puoli.

Plombi edestä. I.A.

Plombi takaa. I.A.

Tämän vuoden ensimmäinen rahalöytö vaati jo hieman enemmän tiirailua, mutta lopulta siitä paljastui vaakuna, jonka läpi kulkee rahan reunoihin yltävä risti. Alakulmassa oli myös mielikuvituksen kanssa erotettavissa kirjaimet MA. Tämä riitti kertomaan että kyseessä on neljän penningin arvoinen hvid, ja jäljelle jäi kaksi vaihtoehtoa: joko Kristian I:n hvid vuosilta 1448-1481 tai Juhana II:n vastaava raha noin vuodelta 1490. Tekstin tyyppi ja kolikon halkaisija ratkaisivat arvoituksen Kristian I:n hyväksi. Rahan paremmin säilyneellä sivulla lukee MON(ETA) MA(L)MOIENS(IS) - lyöty Malmössa. Mikäs sen parempi näin Euroviisujen jälkeisissä tunnelmissa!
Raha oli myös hauska lisä kokonaisuuteen, koska aiemmat rahalöydöt kellarista olivat 1300-luvulta ja 1500-1600-luvun taitteesta.

Kristian I:n hvid. I.A.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti