sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Mayoja Helsingissä

Näyttelyssä oli useita villejä suistutusastioita.

Joulukuussa missaamani European Maya Conference jäi kaivelemaan sen verran, että päätin kuitenkin käydä katsomassa Maya III: Life - Death - Time -näyttelyn Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä. Näyttely on auki 28.4. asti, joten suosittelen käymään jos vain Väli-Amerikan menneisyys kiinnostaa. Kovin usein ei Guatemalan kansallisaarteita Suomessa näe.


Viidakkoveistä lukuun ottamatta välineistö näytti tutulta. I.A.

En oikein osannut odottaa näyttelyltä mitään, joten siihen nähden yllätyin positiivisesti. Esineitä ole näytillä runsaasti ja monipuolisesti. En kuitenkaan ole ihan varma, oliko funkkistalo ja suomalainen merimaisema paras ympäristö mayakulttuurin esittelyyn. Oikeastaan esineet tuntuivat olevan täysin irrallaan sinänsä kauniissa miljöössä, mutta kokemuksessa oli oma nurinkurinen hauskuutensa. Vähän kuin katselisi kubistista taidenäyttelyä mayapyramidissa.

Kalenterikivi näyttelystä. I.A.
Nimensä mukaisesti näyttely pohti mayojen käsityksiä elämästä, kuolemasta ja ajasta, käsitteistä, jotka kaikki olivat hyvin yhteen kietoutuneita kulttuurissa, jolla ihmisuhrit olivat elämän edellytys ja monimutkaiset kalenterit keino jäsentää maailmaa. Näyttelyssä kiinnitettiinkin huomiota mayojen pitkän laskun kalenterin nollautumiseen viime joulukuussa. Näyttely esitteli muutenkin riemastuttavan paljon mayojen värikästä uskomusmaailmaa, ja monen monta kertaa viitattiin mayojen progebändillekin nimen antaneeseen kansalliseepokseen, Popol Vuhiin.

Näyttelyssä pääsi tutustumaan Xibalbaan, mayojen
manalaan. I.A.
Yläkerrassa oli valoisampaa. I.A.


Näyttelyn esineistä valtaosa oli Guatemalasta, osa taas museon omasta kokoelmasta. Osa näyttelystä keskittyi myös nykymayoihin, esitellen kulttuuria valokuvaaja Jon Kaplanin guatemalaisista lapsista ottamien teosten kautta.

Paha lepakkojumala. I.A.

Todella taidokas piiveitsi ja lautanen, jonka sielu on
vapautettu. I.A.

Jotkin näyttelyn valokuvat olivat todella huonolaatuisia, eikä esineitten merkityksiä juuri eritelty näyttelyteksteissä. Tätä paikkasi kuitenkin näyttelyn yhteydessä julkaistu Maya III -kirja, jossa on mm. paljon johtavan mayatutkija Arthur Demarestin artikkeleita ja katalogi näyttelyesineistä. Hyvä ostos kirjahyllyn täytteeksi!

Jalkapallokentän kappaleita, tärkeä osa mayojen
maailmaa. I.A.

3 kommenttia:

  1. "suomalainen järvimaisema"? Didrichsenin taidemuseon ikkunoista näkyy merenlahti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kaisa järkkymättömän terävästä huomiointikyvystäsi! Järvimaisemien ehdollistuneena kasvattina en osaa nähdä edes Itämerta merenä. Toivottavasti tekstiin ei eksynyt muita asiavirheitä. Olivathan kyseessä mayat eivätkä sumerit?

    VastaaPoista