tiistai 19. heinäkuuta 2011

Seiliin soudetaan

"Jo määränpää edessä häämöttää/Siel' saari on tuomittujen" laulaa Jenni Vartiainen kappaleessa Seili. Kuva: I.A.

Olipa varsinainen viikonloppu! En voinut tietenkään viettää sitä löhöillen, kun minulle tarjoutui mahdollisuus mennä kaivelemaan koekuoppia Seilin saareen Nauvon saaristoon 1700-1800- luvun houruinhuoneille muutaman muun opiskelijan kanssa.

Pari päivää kaivelua tuottivat hauskoja löytöjä, mutta varsinaisesti paikan henki teki suurimman vaikutuksen. Seilissä on 1600-luvun alusta toiminut kruunun spitaalihospitaali, jonka toiminta on myöhemmin laajentunut heikkomielisiin. Saarella toimi mielisairaala vuoteen 1962 asti. Saareen liitetään synkkiä sävyjä, mutta paikka on todella luonnokaunis.

Mikko kertoo vierailijoille kaivauksista. Viikonlopun aikana kävijöitä olikin pitkälle toista sataa. Kuva: I.A.

Seilin arkeologia -blogissa on hyvin kirjoitettu juttu viikonlopun ekskursiostamme, joten en turhaan toista sitä täällä. Sen sijaan annan muutaman kuvan ja videonpätkän puhua puolestaan.

Ai niin, meillä kävi kaivauksilla myös ihan arvovaltaisia vieraita.Videolla on yleiskuvaa alueesta. Koekuopalla 1 kaivavat Susanna, Janne R. ja Essi. Koekuopalla 2 Siiri kaivaa, Janne H. kairaa maanäytettä ja Anne-Mari tutkii maayksikkölomakkeita. Koekuoppa kolmosella hääräävät Juhana, Anniina ja Jenny. Maassa erottuu houruinhuonerakennusten pohjia.

Saaren historia ei rajoitu yksin hospitaali- ja sairaalakauteen. Eräässä kallion pystyseinässä on mahdollisesti keskiajan tai rautakauden uskomuksista kielivä uhrikuppi. Saarella on toinenkin kuppikivi. Kuva: I.A.Yllättäen täältäkin löytyi liitupiipun paloja. Polttivatko niitä potilaat vai hoitajat? Tältä näyttää liitupiipun koppa.


Seilissä saattaa törmätä esimerkiksi kauriiseen. Saaren luonto on vaikuttava. Kuva: I.A.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti