keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Aavelaivoja Itämerellä

Itämeren kaasuputkiprojetki on pitkään ollut jatkuvasti otsikoissa ja on ollut vaikea välttyä tiedolta, että maailmansotien aikaiset miinat ovat aiheuttaneet päänvaivaa rakentajille. Yllättäen uutisoinnin varjoon on jäänyt se, että kaasuputken reitiltä on löydetty 12 historiallista laivanhylkyä 1200-luvulta 1800-luvulle. 12!

Sehän nyt on aina tiedetty, että Itämeren myrskyt ja karikot ovat vieneet laivoja syvyyksiin vuosisadat, mutta löytyneet laivat ovat ilmeisen koskemattomia ja hyväkuntoisia. Valitettavasti ne ovat myös kovin syvällä, mistä syystä niiden tutkiminen on vaikeaa. Lausunnot niiden kunnosta ja iästä (suurin osa lienee 1600-1800-luvuilta) perustuvatkin vain tutkijoiden näkemiin valokuviin.


Hylyt ovat löytyneet Ruotsin ja Baltian maiden aluevesiltä, ja kaikeksi onneksi alueella putkityöstä vastaava Nord Stream on luvannut etteivät rakennustyöt häiritse hylkyjä. Ruotsillahan on aiempaakin kokemusta hyväkuntoisista hylyistä, joista kaikkein kuuluisin on 1628 uponnut ja 1961 nostettu Vasa-laiva, jota voi käydä Tukholmassa ihailemassa. Itämeressä ei elä muualla hylkyjä vakavasti uhkaavaa puunsyöjämatoa, mikä on suuresti edesauttanut hylkyjen säilymistä.

Toivottavasti kaasuputkityön paljastamia laivoja tutkitaan tarkemmin, koska koskemattomat hylyt lasteineen ovat aikakapseleita, jotka voivat kertoa tavattoman paljon aikakautensa elämästä. Enää en epäile yhtään etteikö kaasuputkiprojekti olisi ollut hyödyllinen idea!

Nord Streamin julkaisema kuva erään 1700/1800-luvun hylyn ruorista löytyy täältä. Toisessa kuvassa on suurin piirtein Krimin sodan aikaisen laivan keula.

Ja ai niin, löytyy niitä hylkyjä ilman kaasuputkiakin. Pari vuotta takaperin löytyi keskeltä Itämerta erittäin hyvin säilynyt 1600-luvun puolivälin alus, jossa ajan tavan mukaan on komeita puuveistoksia (kuva). Näistä kiehtovista löydöistä saisi uutisoida enemmän, mutta toisaalta hylynryöstäjien uhka on aina olemassa. Matalallakin profiililla on puolensa.

2 kommenttia:

  1. Olethan huomannut, että Ruotsin lisäksi hylkyjä löytyi 5 kappaletta Baltian kohdalta? Niistä Yle laittoi uutisen verkkosivuilleen http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/article523097.ece

    VastaaPoista
  2. Kiitos tarkennuksesta! Korjaan virheen saman tien.

    VastaaPoista