Aboa Vetuksella tiiliholvi R26 on muisto vain (joskin hyvin dokumentoitu sellainen), ja olen päässyt kaivamaan sen alla olevaa täyttömaata. Alkuun purkaminen kävi helposti hapertuneen laastin ansiosta, mutta lähempänä holvin kantaa laasti oli paljon paremmassa kunnossa ja työkaluksi piti ottaa laastihakku.
Tiiliholvi R26 puolessavälissä purkamista. |
Iloinen yllätys seulassa. |
Löysin netin syövereistä tiedon, että 1500-luvun loppupuolella kyseisellä kahdella äyrillä on saanut lounaan ja oluen. Tieto löytyi täältä.
Piirsin rahoista selventävät kaavakuvat:
Rahojen lisäksi holvin alaisesta täyttömaasta on löytynyt jo kaksi ja puoli nuppineulaa, mikä tarkoittaa että kokonaissaldo on tällä hetkellä neljä ja puoli neulaa. Villimpi mieli voisi jo alkaa laskea asioita yhteen: hmm, aiemmilta kaivauksilta siro sormustin, nyt nuppineuloja ja tekstiiliä... Odotan seuraavaksi löytäväni sakset ja ompeluneuloja.
Kolikot ja uusimmat nuppineulat. |
Etteivät löydöt loppuisi tähän, alkoi hyvinkin pian holvin purkamisen jälkeen tulla taas tekstiilinpaloja, joskaan kovin isoista kappaleista ei voi puhua. Kankaankappaleiden seassa oli myös punottua nyöriä. Minkähänlainen vaatekappale kellarin täyttömaahan on mahtanut päätyä? Olisiko kyseessä jotakin yhtä mullistavaa kuin itävaltalaiset keskiaikaiset alusvaatelöydöt?
Tekstiiliä melkein in situ. |
Eilen lähetettiin museolta lehdistötiedote kaivausten tähänastisesta etenemisestä. Tiedotteen voi lukea täältä. Siinä on muun muassa kuva ihmisen jalan- ja sormenjäljellisistä tiilistä, joita puretusta holvista paljastui.
Löytömme ovat toki hienoja, mutta ilmassa on kilpailua: museon seinän takaa jokirannasta Turun museokeskuksen kaivauksilta on huhujen mukaan löytynyt keskiaikainen savinen madonna-patsas, 1500- ja 1600-lukujen taitteen kaakeliuunin perusta ja kultasormus. Täytyy yrittää pistää paremmaksi!
Allekirjoittanut kaivaa varovasti esiin tekstiiliä päässään hieno uusi suojakypärä. Kuva: Elina Helkala |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti